Herkese Merhaba,
Alışkanlıklar konusunda detaylara girmeden önce aslında dünya çapında yapılan ve hepimiz için bir gösterge niteliğinde olan bazı araştırmalardan ve kitaplardan örnekler vermek istiyorum. Bu örneklerle amacım; hayatın tesadüfen şekillenmediğinin, mutlu ve başarılı insanların ortak alışkanlıklarının olduğunun altını çizmek ve bu alışkanlıkları izlediğinizde benzer yollardan, benzer sonuçlar alabileceğinizi fark etmenizi sağlamak.
Dünyanın en zengin insanlarının ortak alışkanlıklarının ele alındığı, Tom Corley’in çok satan kitabı ‘’Zengin Alışkanlıklar: Zenginlerin Günlük Başarı Alışkanlıkları’’ isimli kitapta bu özellikler şöyle sıralanıyor.
-Her gün okuyorlar. Yüzde sekseni yarım saatten fazla olmak üzere her gün kitap okuyor ve bilgilerini sürekli arttırmaya çalışıyorlar.
-Sıradan insanlardan daha az televizyon izliyorlar. Büyük çoğunluğu bu işe günde bir saatten az zaman ayırıyor.
-Sağlıklarına özen gösteriyorlar. Yüzde yetmişi haftada en az dört gün egzersiz yapıyor ve yedikleri abur-cubur günde 300 kaloriyi geçmiyor.
-Yüzde seksen biri günlük yapılacaklar listesi hazırlıyor. Daha düşük gelirli kesime bakıldığında ise bu kesimin sadece yüzde dokuzunun bu alışkanlığa sahip olduğu ortaya çıkıyor.
-Kendilerine hedefler koyuyorlar. Yüzde sekseni bu hedefleri detaylı bir şekilde yazıyor.
-Yine yüzde sekseni kişisel gelişim için uzun vadeli eğitime ve iyi alışkanlıkların fırsatları arttırdığına inanıyor. Araştırmaya göre düşük gelirli kesimden bu konuya inananlar yüzde beşi geçmiyor.
Daha önceki maillerimden birinde ‘‘Mutluluk bir seçimdir.” demiştim. Mutluluk içseldir ve kendi üzerimizde çalışmayı gerektirir.
Araştırmalara göre; mutlu insanlar yaşamlarına huzur ve başarı getiren alışkanlıklar geliştiriyor.
Nedir bu önerilen alışkanlıklar?
– Kin, nefret gibi mutluluğu engelleyen duyguları bırakıp affetmeyi öğrenmek.
– Herkese iyilik yapmaya çalışmak. Bunu yaptığınızda beyniniz serotonin gibi iyi hissetmeye yarayan hormonlar salgılıyor.
– Sorunlara fırsat gözüyle bakmak. Bu yaşamımızda iyiye doğru kalıcı bir gidiş başlatıyor.
– Daima şükretmek. Stresi önlüyor ve iyi hissettiriyor.
– Büyük hayaller kurmak. Kendinizi sınırlamak yerine büyük hayaller kurmak iyimserlik duygusu veriyor.
– Şimdiki zamanda yaşamak. Geçmişin olumsuz anılarına veya gelecek endişelerine enerji harcamak yerine şu anın tadını çıkarmaya odaklanıyorlar.
– Güne erken başlamak. Bunu yapmak daha enerjik olmayı sağlıyor, verimlilik, konsantrasyon ve başarı artıyor.
– Olumlu insanlardan bir çevre oluşturmak yani iyi bir referans gruba sahip olmak.
- Yazımı sevdiysen serinin devamını ‘Alışkanlıkların Gücü Mail Programı‘mda bulabilirsin.